Column Left

16 Şubat 2019 Cumartesi

Köfteli Beğendi

Köfteli Beğendi
Malzemeler
4 büyük patlıcan
2 su bardağı süt
1.5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
Karabiber
KÖFTESİ İÇİN
500 gr kıyma
1 orta boy soğan
2 dilim bayat ekmek içi veya 2 yemek kaşığı galeta unu
Tuz, karabiber, kırmızı biber, çok az kimyon


HAZIRLANIŞI
Kıymaya; rendelenmiş soğanı, ekmek içi veya galeta ununu, tuz ve baharatları ekleyip yoğurun. Oval köfteler hazırlayın. Köfteleri çok az yağla tavada soteleyin.
Patlıcanları bir kaç yerinden delerek tercihen ocak üzerinde közleyin.
Bekletmeden kabuklarını soyup bir kaba alın.
Patlıcanları küçük küçük doğrayıp, bıçakla döver gibi yaparak ezin.
Bir tencereye tereyağı ve unu alıp,unun kokusu çıkana kadar kavurun.
Sütünü ilave edin. Muhallebi kıvamına gelince patlıcanları çok az karabiberi ve tuzu ekleyip karıştırın.2 dakika kadar bu şekilde pişirin. Servis tabağına alıp yayın.
Üzerine sıcak köfteleri dizin.
Arzuya göre kızdırılmış tereyağı gezdirebilirsiniz.
Soğutmadan servis edin.
NOT: Tarifi orijinal haliyle yazdım. Eğer dondurucuda közlenmiş patlıcanınız yoksa, lütfen yazı bekleyin …Tarifi için cahidesultan.net‘e tesekkurler.



Abant Kebabı

Abant Kebabı
Malzemeler
6 adet kemer patlıcan
300 gr. kuşbaşı et
1 büyük soğan
3 adet sivri biber
2 büyük domates
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber
Abant Kebabı Nasıl Yapılır?
Patlıcanları ocakta közleyip soyun. Saplarını koparmayın, kısaltın.


Eti, üzerine çıkacak kadar sıcak su ile düdüklü tencerede 2o dakika kadar pişirin. Suyunu ayrı bir yere süzün
Bir tavaya yemeklik doğradığınız soğanı ve biberi alıp az yağda soteleyin.
İçine eti koyun ve hafif kızarana kadar kavurun.
Küçük doğranmış domatesleri ve sarımsakları ekleyin.
Tuzunu ve karabiberini atın.
Domatesler saldığı suyu çekene kadar pişirin.
Patlıcanları karnıyarık yapar gibi boylamasına ortasını itinayla açın.
Ortalarına iç malzemesinden doldurun.
Üzerlerine domates dilimi ve biber ile süsleyin.
Kenara ayırdığınız et suyuna 1 tatlı kaşığı salça ekleyip karıştırın. Patlıcanların kenarına dökün.
Tepsinin üzerini folyoyla kapatıp 200 derecelik fırında üstü kapalı olarak 20 dakika, üstü açık olarakta 10 dakika pişirin.
Afiyet şifa olsun.Tarifi için cahidesultan.net‘e tesekkurler.





Patlıcan Köftesi ( Kıymasız)

Kıymasız Patlıcan Köftesi
Malzemeler
2 adet büyük boy patlıcan
1 küçük kuru soğan
100 gr. beyaz peynir veya lor
1 adet yumurta
Bir tutam maydanoz
1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
Karabiber, kimyon, zerdeçal, kırmızı biber yeteri kadar tuz
Bulamak için: 1 yumurta ve galeta unu
Kızartmak için zeytinyağı
Kıymasız patlıcan köftesi nasıl yapılır?


Patlıcanları rendeleyin (rendelemek biraz zor oluyor. belki robotta daha kolay olur. Hatta üşenmezseniz küçük küçük doğrayın)Üzerine tuz serpip karıştırın ve tel süzgecin içine bırakıp suyunu vermesini sağlayın.
Diğer tarafta soğanı, maydanozu küçük doğrayın. Peyniri elinizle ufalayın.
Yumurta haricindeki diğer malzemeleri de ekleyin.
Patlıcanın suyunu elinizle sıkıp diğer malzemelere ekleyin, karıştırın.
En son yumurtasını kırıp hafifçe çok sulandırmadan yoğurun.
Elinizle yumurta kadar parçalar alıp oval veya yuvarlak köfteler yapın.
Köfteleri zamanınız varsa 15 dakika dolapta bekletin.
Köfteleri önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp orta ateşte arkalı önlü kızartın.
NOT: Bu tarife 2 kaşık kadar kıyma ekleseniz, çok daha lezzetli olur. Dolma içlerinden artanları bu şekilde değerlendirebilirsiniz.Tarifi için cahidesultan.net‘e tesekkurler.



Portakallı Pastane Kurabiyesi

Portakallı Pastane Kurabiyesi
Malzemeler
3 yumurta (Birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı pudra şekeri (Tamamı toz şeker de olabilir. Yani 1,5 su bardağı şeker)
1 su bardağı zeytinyağı ve tereyağı karışımı (tereyağı bardağın üçte biri kadardı. Üzerini z.yağıyla tamamladım)
Yarım su bardağı portakal suyu
1/2 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı dolusu karbonat birkaç damla limon suyu
2 portakal kabuğu rendesi
4-5 su bardağı kadar un


HAZIRLANIŞI
Yumurta toz şeker ve pudra şekerini mikserle iyice çırpın. (tamamı toz şeker de olur)
Portakal suyu, yoğurt ve yağı ekleyip karıştırın.
Portakal kabuğu rendesi, kabartma tozu ve karbonatı ekledikten sonra mikseri bırakıp elinizle karıştırmaya devam edin. Unu bardak bardak ilave edip ele yapışan yumuşak bir hamur elde edin.
Hamurdan orta boy mandalina büyüklüğünde alıp avucunuzun ortasında hızlıca yuvarlayın ve az yağlanıp unlanmış tepsiye aralıklı olarak dizin. Bu kısım önemli. Çünkü kurabiyeler 2 kat büyüyor 
Kurabiyelerin üzerine yumurta sarısı sürün. Bıçakla artı şeklinde kesik atın. Üzerine ceviz, fındık, toz şeker veya arzuya göre tarçın serpebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına kurabiyeleri sürün. Nar gibi kızarana kadar pişirin.
Özellikle sıcak sıcak yemenizi tavsiye ederim.
Afiyet şifa olsun!..Tarifi için cahidesultan.net‘e tesekkurler.



Nişastalı Tuzlu Kurabiye

Nişastalı Tuzlu Kurabiye
Malzemeler
200 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1,5 yemek kaşığı şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
Yarım paket kabartma tozu
1 çay bardağı nişasta (mısır veya buğday olabilir)
1 yemek kaşığı çörekotu
3-4 su bardağı kadar un
Üzeri için: 1 yumurta sarısı, serpmek için susam çörekotu, haşhaş tohumu


Hazırlanışı
Tereyağı ve zeytinyağını karıştırma kabına alıp karıştırın. Yumurtayı, yoğurdu, sirkeyi, tuz ve şekeri ekleyip karıştırın.
Kabartma tozunu ve nişastayı ekleyin. Unu azar azar ekleyip yumuşak bir hamur elde edin.
Çörek otunu ekleyip yeniden yoğurun.
Hamura istediğiniz şekli verin. İki kat poşetin arasında merdaneyle açıp ruletle veya kurabiye hamurlarıyla kesebilirsiniz.
Üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla çizikler atın. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişirin. Üzerleri hafif kızarınca fırından alın.
Afiyet şifa olsun …Tarifi için cahidesultan.net‘e tesekkurler.


ÇARKIFELEK TATLISI

ÇARKIFELEK TATLISI
Malzemeler
150 gr çay bardağı yumuşak tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
2 yumurta
1 silme çay kaşığı tuz
1 çay bardağı irmik
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı kabartma tozu (Kaşıklar silme olacak)
4 su bardağı un
Şerbeti İçin:
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1 dilim limon
Bir fiske tuz
Arası için: İri doğranmış ceviz


HAZIRLANIŞI
Önce şerbeti hazırlayın. Şeker, su ve limon dilimini tencereye koyup 20 dk kadar kaynatın. Şurup orta kıvamda olmalı. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Hamur için: Sıvıyağ ve yumuşak tereyağını karıştırma kabına alın. El çırpıcısı ile karıştırın. Yoğurt ve yumurtayı ekleyip çırpıcıyla yeniden çırpın.
Tuz, irmik, kabartma tozu, karbonat ve unu yavaş yavaş ekleyip yumuşak kıvamda bir hamur elde edin.
Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. Avuç içinizde biraz açıp
içine bir kaç parça ceviz koyup kapatın.
Bir kola şişesi kapağı veya sürpriz yumurta kabı ile hamura şekil verin.
Kalan hamura da aynı işlemi uygulayın.
180 derecelik önceden ısınmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. Çok iyi kızarması lazım!
Fırından alır almaz üzerine şerbeti dökün. Tatlı sıcak, şerbet soğuk olacak!
Yeniden fırının içine koyun. Şerbet hemen soğumasın fakat tatlı hamur da olmasın diye fırın kapağını kapatmayın.
Bence en az 1 gün beklemeli tatlı. Bu yüzden 1 gün önceden hazırlamak daha doğru olur.
Afiyet şifa olsun.Tarifi için cahidesultan.net‘e tesekkurler.

Kalburabastı Tarifi (Yoğurtlu)

YOĞURTLU İRMİKLİ KALBURABASTI TARİFİ
Malzemeler
1,5 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
2 yumurta
1 silme çay kaşığı tuz
1 çay bardağı irmik
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı kabartma tozu (Kaşıklar silme olacak)
4 su bardağı un
Şerbeti İçin:
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1 dilim limon
Bir fiske tuz
Arası için: İri doğranmış ceviz
Kalburabastı Nasıl Yapılır?
Önce şerbeti hazırlayın. Şeker, su ve limon dilimini tencereye koyup 20 dk kadar kaynatın. Şurup orta kıvamda olmalı. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.


Hamur için: Zeytinyağı ve eritilmiş tereyağını karıştırma kabına alın. Yoğurt ve yumurtayı ekleyip çırpıcıyla çırpın.
Tuz, irmik, kabartma tozu, karbonat ve unu yavaş yavaş ekleyip yumuşak kıvamda bir hamur elde edin.
Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. Rendenin ince tarafına koyup, el ayanızla aşağı doğru bastırarak hamuru açın.
İçine bir kaç parça ceviz koyup yavaşça hamuru katlayın ve üst kısmına dokunmadan yanlardan tutarak hamuru tepsiye dizin.
Kalan hamura da aynı işlemi uygulayın.
190 derecelik önceden ısınmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. Çok iyi kızarması lazım!
Fırından alır almaz üzerine şerbeti dökün. Tatlı sıcak, şerbet soğuk olacak!
Yeniden fırının içine koyun. Şerbet hemen soğumasın fakat tatlı hamur da olmasın diye fırın kapağını kapatmayın.
Bence en az 1 gün beklemeli tatlı. Bu yüzden 1 gün önceden hazırlamak daha doğru olur.
Afiyet şifa olsun.Tarifi için cahidesultan.net‘e tesekkurler.