Column Left

30 Temmuz 2015 Perşembe

Popüler Diyetlerden Uzak Durun

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Popüler Diyetlerden Uzak Durun
Medipol Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Sanem Avcı, diyet yanlışlarına karşı sağlıklı beslenme için öneriler sundu.



Kadın erkek farkı olmadan insanların estetik kaygısının ve bütün dünyada ciddi bir sağlık sorunu olan şişmanlığın artması ile günümüzde zayıflama adı altında binlerce popüler Diyet gündeme gelmiştir. Bu diyetler; farklı adlarda anılan proteinden zengin ve düşük kalorili diyetler, açlık diyetleri, yada tek tip besin alma şeklinde yapılan diyetlerdir. Peki bu diyetler gerçekten sağlıklı mı ve gerçekten kilo verdiriyor mu?

Medipol Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetet Uzmanı Diyetisyen Sanem Avcı, diyet yanlışlarına karşı sağlıklı beslenme için öneriler sundu.

Bir çok kişi birden kilo vererek kilolarından kurtulmanın peşindedir. Bunun içinde her geçen gün yenisi eklenen ve sadece kilo verdirmeye yönelik sosyal medya sayfalarında yer alan 3 gün, 7 gün, 15 gün gibi kısa süreler için planlanmış hazır diyetler en az bir kere denenmektedir. Diyet kişinin metabolizmasına, yaşına, boyuna, kilosuna, cinsiyetine, fiziksel düzeyine ve beslenme alışkanlıklarına göre farklılıklar gösterebilir. Unutulmamalıdır ki; DİYET KİŞİYE ÖZELDİR…

Hızlı zayıflamayı garanti eden, ulaşmanın kolay olduğu bu trend diyetlerin cazibesine günümüzde sadece kadınlar değil artık erkekler de kapılıyor. Evet bu diyetler kilo vermenize yardımcı oluyor, tartıda görülen rakamlar kişileri mutlu edebiliyor fakat bunun sağlıklı zayıflama yöntemi olmadığını, bu diyetleri bıraktığınız taktirde fazlasıyla geri alınan kilolar ve diyet sırası ve daha sonrasında yaşanan sağlık sorunları gözle görülür hale geliyor. Fazla kilolarınızdan bir an önce kurtulmak için yapılan yanlış diyetler kısa zamanlı kilo kayıplarını sağlarken, amacınızın tersine şişmanlığın da artmasına neden olmaktadır.

Zayıflama diyeti esnasında kişinin ayda 4-7 kilo kaybetmesi sağlıklı ve kalıcı kilo verdiğini gösterir. Popüler diyetler ise 7 hatta 1 günde bu rakamlarda kilo kaybını garantilemektedir. İnsan vücudu yağ, kas, kemikler ve sudan oluşur.

Kilo kaybı sırasında vücuttaki fazla olan yağ hücrelerinden kaybedilmesi sağlıklı ve daha kalıcı kilo kaybı olduğunu gösterir. Bu diyetlerle genellikle kas ve su kaybı görülür bu da vücut ve bilincimizin direncinin düşmesine, vücudun asit baz dengesini olumsuz şekilde etkilemesine, beynin zarar görmesine, bayanlarda adet düzensizliğine ve gelişim çağında ki çocuklarda büyüme engellenmesine sebep olabilmektedir.
Mucize vaat eden trend diyetler sizi tek yönlü, yanlış, dengesiz ve sağlıksız beslenmeye yönelterek kilo verdirir. Birazda trend diyetlerin özellikleri ve olumsuzluklarından bahsedelim

Protein ağırlıklı diyetler (Dukan, karatay, İsveç, Taş DevriDiyeti vb.)
Proteini fazla olan diyetlerde karbonhidrat ve yağlar kısıtlanır, bol bol et ve et ürünleri  tüketilir. Beyin enerji kaynağı olarak karbonhidrat kullanmaktadır. Beynin iyi çalışabilmesi için günde en az 60-100 gram karbonhidrata ihtiyacı olduğu kesinlikle unutulmamalıdır. Düşük glisemik indeksli karbonhidratların giderilmesi faydalıdır ancak karbonhidratların yasaklı duruma getirilmesinin anlamı yoktur.

Diyette karbonhidratın düşürülmesi zayıflamaya neden olur fakat bu diyetlerde protein takviyesi olarak tüketilen besinlerden alınan hayvansal yağ, kan kolesterol düzeyinin yükselmesine ve bu nedenle kalp sorunları riskinde artışa neden olmaktadır. Aynı zamanda fazla protein alımı kemiklerden kalsiyum çekilmesine ve dolayısıyla osteoporoz hastalığı riskinde artışa neden olabilmektedir. Proteinin arttırılması diyetle posa alımını düşürerek bağırsak sorunlarına neden olur.

Düşük karbonhidratlı diyetler (Atkins, Hollywood, Ketojenik, Stillman Diyeti vb.)
Diyette karbonhidratın kısıtlanarak, protein ve yağ oranı fazlalaştırıldığı diyetlerdir. Protein ağırlıklı diyetlerde gördüğümüz gibi bu diyetlerinde doymuş yağ ve kolesterol miktarı yüksektir ve koroner kalp sorunları açısından risk taşımaktadır. Sıvı ve elektrolit dengesinde sorunlar, yine protein ağırlıklı diyetlerde olduğu gibi kalsiyum atımının fazlalaşmasına sebep olur.

Karbonhidrat ve proteinin birlikte tüketilmediği diyetler (Montignac Diyeti)
Bazı trend diyetler karbonhidrat ve proteinin birleşimiyle tüketilmesinin zararlı olduğunu ve kilo vermenize engel olduğunu iddia eder. Oysa birlikte tüketilmesi değil ihtiyaçtan yoğun tüketilmesi zararlıdır. Sağlıklı beslenmede tüm besin gruplarının ana öğünlerde birlikte giderilmesi gerekir. Bu tür diyetlerdeki beslenme şekli mide ve bağırsak sistemini bozar hatta ülsere neden olabilmektedir.

Tek tip besine yönelik diyetler (Karpuz, Lahana, Üzüm, Patates Diyeti vb.)
Genelde karbonhidrat oranı fazla, protein ve yağ oranı az olan diyetlerdir. Protein bakımından yetersiz olması kişinin kas kaybına sebep olabilir. Bu diyetler pek fazlasıyla vitamin ve mineral yönünden azdır. Sağlık açısından kemik erimesi, böbrek hastalıkları, kansızlık, dikkat azalması, yorgunluk ve sindirim sorunlarına sebep olabilir.

Düşük kalorili diyetler (Açlık, Prenses, Simeons Diyeti vb.)
Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazancından uzak, kişinin günlük besin ihtiyacını gidermeyen 800 kcal’den daha az kalorili ve genellikle sıvı yoğunluklu beslenilen diyetlerdir. Hızlı kilo verme ile bazal metabolizma hızının %20 oranında düşmesine, kas ve su kaybının yüksek olmasına neden olur ve kişi diyeti bırakıp eski beslenmesine tekrar başladığında vücuttaki yağ oranının artış göstermesine neden olur.Kaynak:kadinlargecidi.com
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments